HEMA seal wax & stamp

HEMA seal was & stamp

Ruim een maand geleden shopte ik bij de HEMA enkele creatieve artikelen. Eén daarvan was wax met een stempel om een zegel te kunnen creëren, zoals mensen vroeger hun brieven dicht deden! Ik heb geen brieven meer verstuurd in die periode, maar ik besloot toch eens te proberen om een zegel te maken. Kijken jullie mee?

In deze blogpost maak ik enkel gebruik van de roze wax die in het doosje van de stempel met het hartje bij is geleverd. Ik heb ook nog drie extra kleuren gekocht, namelijk rood, zilver en goud. Deze komen niet in beeld in deze blog. Uiteraard werkt het gewoon op dezelfde manier! Ik ben wel benieuwd hoe zilver en goud eruit zouden zien, maar ik dacht dat het praktischer zou zijn om eerst één kleur op te maken voordat ik een andere in gebruik zou nemen. Achteraf gezien maakt het niet zoveel uit, maar ik besloot toch bij de roze kleur te blijven voor deze blogpost.

HEMA seal was & stamp 1

De stempel! Er zijn meerdere ontwerpen verkrijgbaar bij de HEMA. Ik weet uit mijn hoofd niet welke, maar het hartje leek mij het leukst. De ontwerpen zijn modern, net als de stempel zelf. Hoe de stempels er vroeger uit zagen, weet ik niet precies. Ik vind het ook niet erg dat het een moderne uitstraling heeft: het idee erachter vind ik veel belangrijker!

HEMA seal was & stamp 2

Allereerst is het belangrijk om een envelop te pakken. Ik heb hier gewoon een lege, want ik heb er genoeg in huis. Ik wilde het gewoon proberen. Dus lucifer erbij en de lont die in de was zat ontvlammen. Het smelten van de wax gebeurt vrij snel, dus dat is erg prettig. Je moet de druppels die vallen wel goed richten overigens, maar ik denk dat je er na een tijdje wel handigheid in krijgt. Nu moest ik in ieder geval nog even zoeken naar een handige manier! Hierdoor is mijn zegel ook niet rond geworden, hoewel dat geen ramp is, vind ik. Ik moest de flop van de envelop wel naar onderen drukken om de wax goed op het papier te krijgen overigens, maar dat kon ik op de foto niet laten zien vanwege te weinig handen. De twee drupjes heb ik dus nog met elkaar verbonden naderhand.

HEMA seal was & stamp 3

Heb je genoeg gesmolten wax op het papier? Snel het vuur uitblazen en de wax aan de kant leggen, want dan is het de beurt aan de stempel. De snelheid van het drogen van de wax verbaasde me, maar het is wel enorm praktisch. Brieven verzegelen gaat op deze manier namelijk snel én gemakkelijk! Ik heb de stempel er goed opgedrukt. Toen ik hem eraf haalde, zat er geen wax op de stempel. Ik vond dit wel fijn, want zo hoef je hem zelf niet schoon te maken voor de volgende keer.

HEMA seal was & stamp 4

Dit is het resultaat! Het is niet mijn beste werk, maar het effect is duidelijk te zien. Deze foto is vlak nadat ik de wax en de stempel erop deed gemaakt, maar het is al helemaal droog. De volgende keer ga ik wel proberen om hem iets ronder en misschien iets breder te maken zodat de hele stempel erop kan. Toch was het een leuke proef. Zodra ik weer aan brieven schrijven toe kom, ga ik deze methode om brieven te sluiten (als extra waarschijnlijk) zeker gebruiken!

De zegelstempel met wax is verkrijgbaar bij de HEMA voor €4.

12 gedachten over “HEMA seal wax & stamp”

 1. Wat een leuke wax stamps zijn het hé! Ik heb er ook één maar nog niet gebruikt. Goed om te weten dat er verschillende ontwerpen zijn. Toen ik er was hadden ze maar één ontwerp namelijk het cadeautje.. :-)

 2. Tip: eerst even met een klein stukje maskingtape de flap aan de zijkant vastplakken. Deze haal je er als de waxstempel gezet is er natuurlijk weer (makkelijk) af.
  Of de envelop eerst gewoon dichtplakken natuurlijk. ;)
  Ik lees met veel plezier je stukjes Anouk. Ga zo door!

 3. Hi,

  Wij willen deze stempel gaan gebruiken voor de geboortekaartjes.
  Heb je enige idee (ruimte schatting) hoeveel enveloppen we kunnen bestempelen met 1 waxstaaf.?
  Dan weet ik ongeveer hoeveel ik in moet kopen ;)

 4. Hoi,

  @Ilse,
  Aantal is afhankelijk van de dikte van de Lakwax-staf en de grootte van de stempel.
  2 tot 3 stempel per 1/2 cm staaflengte moet (na enige oefening) makkelijk te halen zijn Dus bij staaf van 10 cm (schat ik) worden dat minimaal 40 tot 60 enveloppes.

  Anouk,
  Op de foto waar je ziet dat de staaf druppelt, houd jij hem schuin omhoog naar de vlam (smelt langzamer, kleinere druppen), dan willen druppen ook iets teruglopen langs de staaf voordat ze vallen (En soms zelfs al stollen voordat ze vallen).
  Houdt je de staaf een beetje schuin naar beneden naar de vlam dan smelt de wax sneller (grotere Druppen, maar soms ook te snel en te grote druppen!)) en valt de drup echt van het puntje, dus goed te mikken.

  Het beste is een beetje spelen met omhoog (voor smelten) en naar beneden (laatste stukje drup) om zo meer controle over de grootte van de drup en het op de juiste plaats druppen te hebben.

  Veel plezier met het zegel stempelen,

  Johan

  Houdtje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven