7x creatief met enveloppen

Ik houd ervan om papierwaren te gebruiken voor meerdere doeleinden. Waarom zou ik inpakpapier alleen gebruiken om cadeaus mee te verpakken, als ik het patroontje ook erg leuk vind voor in mijn journal? Nog een voorbeeld hiervan zijn enveloppen. Natuurlijk kun je ze gebruiken om jouw post mee te versturen, want ze zijn er in allerlei kleuren en maten. Er iets anders van maken, is ook leuk. Ik maakte zeven projecten waarbij ik creatief met enveloppen was. Simpel, maar wel leuk om te doen!

7x creatief met enveloppen

Mapje van enveloppen

Heb je nog een mapje nodig om iets in op te bergen? Maak er zelf een! Pak zoveel enveloppen als jij wilt, maar houd er wel rekening mee dat het een mapje moet worden. Ik heb zelf gekozen voor vijf stuks. Knip het karton dat als kaft gaat dienen op maat en vouw hem vervolgens om de enveloppen heen. Maak een rug op het punt waar de enveloppen samenkomen bij de kaft. Je vouwt de kaft dus tweemaal. Prik met een naald (of iets anders scherps) gaatjes op dezelfde plek bij de kaft en iedere envelop. Als je alle gaatjes hebt, verbind je de onderdelen met draad. Een knoopje erin en klaar is kees: je hebt je eigen mapje van enveloppen gemaakt! Ideaal voor onder andere stickers en die cuts.

File folder

Nog een manier om spullen op te bergen, is door een file folder te maken van twee enveloppen. Ik heb hiervoor een A5 formaat gepakt zodat ik er bijvoorbeeld foto’s en andere benodigdheden voor in mijn journal in kan stoppen. Doe de flap van de ene envelop in de andere gestopt en plak de flap van de andere vast op de ene aan de buitenkant. Als je twee verschillende enveloppen hebt, zorgt dit wel voor kleurverschil, maar ik heb hier gebruik van gemaakt door ‘files’ erop te zetten. Hierdoor lijkt het net een pijl.

Ophangen maar!

De vorige twee mogelijkheden om iets op te bergen met enveloppen, zijn vooral bedoeld om weg te leggen. Heb je liever iets in jouw interieur? Maak dan gebruik van een ophangsysteem! Ook hierbij kun je gebruik maken van zoveel enveloppen als je zelf wilt: hoe meer stuks, hoe langer het systeem wordt. Vouw de flappen van de enveloppen naar boven en plak ze aan de onderkant van de volgende envelop. Dit herhaal je totdat je de laatste bereikt: deze flap plak je niet, maar maak je een gaatje in zodat je jouw creatie op kunt hangen. Creatief met enveloppen zijn kan dus ook voor praktische doeleinden!

7x creatief met enveloppen: ophangsysteem

Ophangen met dichte enveloppen

Wil je liever niet dat de spulletjes meteen te zien zijn aan de muur? Plak de enveloppen dan op een ondergrond zodat je de flapjes dicht kunt doen. Je kunt een gaatje maken in de achtergrond om hem op te hangen. Deze creatie kun je echter ook gebruiken als snailmail. Op de foto hieronder zie je hier een voorbeeld van. Ik heb kleine envelopjes opgeplakt in verband met goodies die ik mee wil sturen. Mocht je liever geen rechthoekige formaten willen gebruiken, kun je ook kiezen voor vierkante enveloppen als je wilt. Het is maar net wat jij het prettigste vindt werken.

7x creatief met enveloppen: ophangsysteem met dichte enveloppen

Loaded bag

Als je het begrip snailmail kent, heb je vast wel eens gehoord van een loaded bag. Je gebruikt hierbij een zakje daarin je allerlei cadeautjes stopt. Eventueel met een kaartje of briefje erbij als begeleiding. Maar wie zegt dat dit een zakje moet zijn? Je kunt hiervoor ook prima eenenvelop gebruiken! Ik heb zelf een klein envelopje gebruikt en gewoon wat papierwaren uit de kast gepakt om als voorbeeld erin te doen, maar je kunt hem natuurlijk zo groot maken en vullen zoals jij het wilt.

7x creatief met enveloppen: loaded bag

Envelop als snailmail basis

En als we het dan toch over snailmail hebben: je kunt een envelop ook goed gebruiken als basis! Ga los met patroon papier, stickers, die cuts, washi tape en meer om hem op te vrolijken. Binnen de kortste keren heb je heel gemakkelijk een leuk poststuk gemaakt die je op kunt sturen naar een vriend(in) of maatje. Een envelop die je aan alle kanten open kunt doen, zoals op het voorbeeld, is hiervoor wel benodigd.

Album

Eerder liet ik al zien hoe je een mapje kunt maken van meerdere enveloppen door deze aan elkaar vast te naaien. Echter kun je ook een album maken zonder een flap die nog dicht moet. Pak hiervoor meerdere enveloppen, vouw de flap naar boven en plak meerdere op elkaar aan de flap. Zorg dat je een envelop overhoudt: hierin schuif je alle flapjes die je net geplakt hebt. Het laatste flapje plak je vast op de achterkant van de stapel, precies zoals ik uitgelegd heb onder het kopje ‘file folder’. Dit album kun je vervolgens gebruiken voor jezelf, maar ook als snailmail (zoals ik heb gedaan)!

Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om creatief met enveloppen aan de slag te gaan! Deel jouw creatie op Instagram en tag mij als je aan de slag gaat met deze inspiratie.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven