DIY kerstkaarten

Kerstkaarten van textiel

Over precies een maand is het… kerstmis! Dus nu is ongeveer de tijd wanneer je aan de slag gaat met kerstkaarten. Inkopen kan natuurlijk altijd, maar om de kaarten zelf te maken, is zoveel leuker. Twee ideeën met garen én stof op papier in deze blog.

Wat heb je nodig? Stevig papier! Want kaarten kun je beter niet op gewoon A4 papier maken, dat wordt veel te slap. Ik heb gewoon voor wit papier gekozen, maar je kunt natuurlijk ook een kleurtje pakken. Overigens zijn deze twee kaarten uit één A4’tje gekomen, beiden zijn dubbelgevouwen A6’jes. Verder zijn garen in verschillende kleuren, een mooie stof en een naald handig. Een schaar is handig voor de afwerking, voor zowel het papier als het textiel.

Kerstkaarten van textiel 1

Als eerste heb ik een kerstboom van garen gemaakt op de kaart. En deze kerstboom staat zowel aan de buiten- als binnenkant van de kaart voor een extra leuk effect. Het is geen puntige boom zoals je ze normaal ziet afgebeeld, maar toch is het duidelijk te zien dat het met kerstmis te maken heeft door de groene kleur én de ster op de top als piek. Het is simpel, maar wel zelfgemaakt en daardoor speciaal! De garen zijn overigens dun, omdat ik een dunne naald wilde gebruiken om het papier niet te veel te beschadigen.

Bij het begin maak je eerst een dikke knoop in het garen (dus meerdere keren knopen) en vervolgens ga je heen en weer waarbij de lijnen steeds kleiner worden. Zorg er hierbij voor dat de boom aan beide kanten komt te staan. Ik heb de grootte tussen de garen variabel gemaakt voor een effect. Aan het eind weer een knoopje en vervolgens bezig met de ster. Eén keer met de klok mee en één keer met de klok terug zodat de ster heel is en er maar een draad zichtbaar is aan beide kanten. De knoopjes zitten allemaal aan de binnenkant, maar doordat de garen zo dun zijn… is dit niet erg! Gebruik je donkerder papier? Misschien is het dan leuk om wit garen te gebruiken! Of in ieder geval een kleur waarbij de afscheiding tussen de garen en het papier duidelijk is.

Kerstkaarten van textiel 2

Nog een idee voor een wenskaart is een kerstbal van een print op stof. Ik heb hiervoor een wereldkaart ontwerp gebruikt, waardoor je gemakkelijk een land of stad kunt kiezen voor bijvoorbeeld Postcrossing. Ik heb er voornamelijk voor kozen door de vrolijke print en ik wilde er een vrolijke kaart van maken, maar ik bedacht me achteraf dat dit wel leuk kon zijn! Ook voor eventuele buitenlandse vrienden, familie of kennissen.

Ik heb voor deze kaart de kerstbal getekend op de achterkant van het stof, de figuur uitgeknipt en vervolgens verstevigd met viseline. Om de stof op de juiste plek te houden, heb ik een klein beetje lijm gebruikt om de kerstbal op het papier te plakken. Daarna heb ik de kerstbal afgewerkt met witte garen door de kerstbal op de kaart te rijgen. Opnieuw best simpel, maar wel effectief én kleurrijk!

Wat zou jij doen met textiel en papier om een kerstkaart te maken?

1 gedachte over “DIY kerstkaarten”

  1. Leuke ideetjes! Ik zou denk ik nog wat meer glitters enzo gebruiken om het wat gezelliger te maken. Maar zo minimalistisch heeft ook wel wat :) Dit artikel heeft me in ieder geval weer geïnspireerd om wat kerstkaartjes te gaan versturen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven