Doe-het-zelf: je eigen envelop

Enveloppenmal: maak je eigen envelop

Met de komst van Snailmail zijn veel mensen brieven gaan schrijven en/of aan het knutselen geslaagd. Maar het is ook handig om alles ergens in te stoppen voordat het op de post gaat: een envelop. Natuurlijk kun je een witte A6 envelop gebruiken of ergens mooie designs scoren. Er is ook nog een andere oplossingen: maak je eigen enveloppen! Het is niet moeilijk en daarbij altijd te gebruiken.

Wat heb je nodig om je eigen envelop te maken? Een enveloppenmal! Eén keer schaf je het hulpmiddel aan, vervolgens kun je het altijd gebruiken. Ze zijn er in verschillende maten. In de shop zijn twee formaten enveloppenmallen verkrijgbaar: rechthoek A6 van Buiten de Lijntjes en vierkant 10 x 10 cm van Winkel van Papier. De eerste handig voor ansichtkaarten, brieven en meer. De tweede handig voor kleinere wenskaartjes en schrijfkaartjes. Of wat je er maar in wilt stoppen! De onderstaande tutorial is gedaan met de vierkante enveloppenmal.

Enveloppenmal1Enveloppenmal: maak je eigen envelop

Allereerst: de benodigdheden. Natuurlijk de enveloppenmal, maar ook papier, een schaar, een potlood of pen en plakband. Het papier kun je zelf uitkiezen. Ik heb zelf voor iets steviger craft papier gekozen.

Enveloppenmal: maak je eigen envelop

Stap 1. Je legt de enveloppenmal op het papier. Je kunt zelf de binnen- en buitenkant bepalen. Daarna ga je met je potlood of pen om de mal heen. Ik heb de donkere kant als buitenkant genomen, maar vanwege de potloodstrepen had ik het beter andersom kunnen doen. Aan de buitenkant is dit namelijk te zien als je het niet wegknipt, houd hier rekening mee!

Enveloppenmal: maak je eigen envelop

Stap 2. Knippen maar! Nadat je de mal over hebt getrokken op het papier, kun je gaan knippen. Wil je de bovenkant van het papier als buitenkant van de envelop gebruiken? Zorg ervoor dat je de potlood of pen strepen wegknipt.

Enveloppenmal: maak je eigen envelop

Stap 3. Nu is de enveloppenmal geknipt, als het goed is heeft hij nu de vorm van een blad. Het papier dat eronder ligt, is trouwens de binnenkant van mijn envelop.

Enveloppenmal: maak je eigen envelop

Stap 4. Je kunt gaan vouwen! Druk de halve rondje naar binnen toe. Zorg er wel voor dat je de grootste voor het laatste bewaard, dat is de flap die open wordt gemaakt als de ontvanger hem in handen heeft. Het vouwen ging bij mij niet heel goed door het dikke papier, je ziet hierdoor de vouwlijn heel duidelijk.

Enveloppenmal: maak je eigen envelop

Stap 5. Wanneer alle vier hoeken zijn gevouwen, doe je er een stukje plakband op. De grootste flap houd je natuurlijk over.

Enveloppenmal: maak je eigen envelop

Een kijkje in de binnenkant van de envelop. Dit was toevallig tweezijdig design papier.

Enveloppenmal: maak je eigen envelop

Doordat het vouwen niet helemaal goed ging, waren de flappen eigenlijk niet groot genoeg. Gelukkig paste de envelop wel dicht! Ik heb er een stukje masking tape op geplakt, maar dit kan natuurlijk ook anders. Versturen maar!

5 gedachten over “Doe-het-zelf: je eigen envelop”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven