Doe-het-zelf: etiketten maken

mei 9, 2013

Doe-het-zelf: eigen etiketten

Als je mij twee jaar geleden had verteld dat ik zelf stickers kon maken, had ik je voor gek verklaard. Onderhand liggen er een aantal ontwerpen van mij in de kast. De meeste zijn naar de drukker geweest, maar de ‘patroon’ etiketten heb zelf geprint. Hoe heb ik dit voor elkaar gekregen? Dat leg ik in deze post uit!

Doe-het-zelf: eigen etiketten

Allereerst moet je natuurlijk de stickervellen aanschaffen. Ik heb etiketten van Herma besteld, maar er zijn natuurlijk meer merken en soorten. Kijk hierbij goed naar de formaten en het aantal, het laatste is vooral belangrijk als je een vel wilt maken zoals ik hem gedaan. Hierna kun je aan de slag met de ontwerpen! Bij dit vel moet je er rekening mee houden dat je niet buiten de marges van de sticker aan de boven en onderkant moet komen.

Doe-het-zelf: eigen etiketten

Vaak heeft ieder merk voor iedere soort etikettenvellen wel een datablad klaar staan. Vaak ook nog voor verschillende programma’s. InDesign en Word zijn twee populaire programma’s. Ik heb Word gebruikt, want ik heb (nog) geen InDesign helaas. Hier kun je gemakkelijk jouw etiketten plakken. Let erop dat ze in 300 dpi zijn gemaakt, anders zal het ontwerp niet mooi worden geprint. Soms moet je overigens wel het datablad iets veranderen omdat niet alle printers hetzelfde zijn. Maak daarom een proefdruk. Ik moest de bovenmarge iets verhogen. Hierdoor moest ik de onderste zes etiketten weghalen.

Doe-het-zelf: eigen etiketten

Hier zie je het resultaat van de etiketten op het stickervel. De lijntjes van de etiketten met de slakjes die op de kop staan gingen over de rand heen. Dit was dan ook mijn proefdruk, hierna heb ik de bovenmarge nog een beetje aangepast. Omdat ik zes etiketten weg moest halen, print ik hem ‘dubbel’. Eerst het ene gedeelte en daarna het andere. Wanneer ik de etiketten ‘patroon’ print, komen dus altijd op bovenstaande manier uit de printer. Dit maakt niet zoveel uit, want ik knip ze hierna toch in velletjes van drie etiketten.

PS. wil je geen digitale ontwerpen? Dan kun je natuurlijk altijd ook zelf op de vellen tekenen en schrijven!

11 Reacties

 1. Waarom heb ik dit nooit geweten? Ik ga dit ook doen! :D

  Antwoord
 2. Zo ziet het er veel gezelliger uit. :D

  Antwoord
 3. Hee Anouk,

  wat een leuk idee! Ga ik ook eens proberen ^_^

  Antwoord
 4. Wat schattig! Hoe kom je aan die jabloons?

  Antwoord
 5. (L) (L) (L) (L) x.x v_v ^_^ B) >< =| ;) :o :S :P :D :@ :) :( (L) Leukk egt een suppppeeeeerrrr dupppppeeerrr leukkk ideeeeeeeeeeeee (: xx.

  Antwoord
 6. Maar hoe krijg je de etiketten in word? Scannen ofzo? Gaaf!

  Antwoord
  • Ja, als je ze hebt getekend wel ja :)

 7. ik heb zelf sticker vellen maar hoe krijg dat dan op word ?
  groetjes jill

  Antwoord
  • Hoi Jill,

   Als je via Herma stickervellen hebt gekocht, kun je hiervoor templates downloaden :)

 8. Hoe kan je dan die sjablonen maken ik heb wel zelf sticker print papier
  Groetjes jill

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *