Als je net als ik graag creatief bent, zul je het vast wel herkennen: de verschillende fases waar je werk doorheen gaat. Die heb ik dus ook terwijl ik aan het illustreren ben. Dit zijn de 4 fases die ik ervaar.
Fase 1: idee
Het start allemaal met een idee. Soms heb ik spontaan inspiratie en ga ik daarmee aan de slag. Zo zijn de collecties van 2025 al praktisch uitgedacht. Soms wil ik graag illustreren, bijvoorbeeld voor een collectie, maar heb ik nog geen idee wat. De kerstcollectie van 2024 is een voorbeeld hiervan, hoewel het idee intussen wel op papier staat. Wat ik dan doe, is inspiratie zoeken. Hiervoor gebruik ik vooral Pinterest, omdat mijn directe omgeving blijkbaar niet voor inspiratie heeft gezorgd.
Fase 2: Schets
Zodra het idee gevormd is, is het handig om eerste te schetsen. Om te kijken wat waar komt en wat ik precies wil tekenen. Wanneer ik start met deze fase, is het afhankelijk van hoe concreet het idee is hoe snel ik werk. Het kan best zijn dat er een tijdje overheen gaat voordat ik start met schetsen, ook al heb ik het idee al in mijn hoofd. Dan moet ik echt bewust een moment nemen om te starten, want anders komt het er niet van. Wanneer ik eenmaal aan het schetsen ben en dus de eerste schets op ‘papier’ heb, komt de rest vaak vanzelf.
Fase 3: Lijnen
De volgende fase is iets gemakkelijker. Ondanks dat ik sinds eind 2023 geen lijnen meer gebruik voor mijn illustraties, trek ik de schets wel over met zwarte lijnen. Hiermee maak ik er eigenlijk een kleurplaat van. Daarom zit er ook een kleurplaat in de Animal Picnic collectie, want ik had het lijnwerk immers al. Zo wordt de illustratie concreter en weet ik precies wat waar komt.
Fase 4: Kleuren
Vervolgens is het tijd om de illustratie te gaan kleuren. Hierbij gebruik ik het lijnwerk als basis. Ik werk hier al het ware overheen. Ik ga ieder onderdeeltje bij langs. Uiteraard met een kleurenpalet dat ik deels van tevoren uit werk, hoewel deze gaandeweg wel eens wordt aangevuld of aangepast. Het is ook wel een fase waar ik in moet komen. Tussen het lijnwerk en het kleuren kan daardoor best even zitten. Vaak omdat ik weet dat ik in het begin vaak zoekende ben welke brush ik wil gebruiken voor de verschillende onderdelen, want ik werk tegenwoordig in ProCreate.
Kortom: illustreren kost tijd, maar kan ook wel eens langer duren omdat ik het even laat liggen voordat ik aan de volgende fase begin. Als ik een deadline heb, bijvoorbeeld voor een collectie in verband met drukwerk, moet ik dus op tijd beginnen.