Interview: Emmy van Zon en Maan

In de serie interviews met illustrators kan Emmy van Ruijven (Zon en Maan) niet ontbreken. Emmy en ik zijn al jaren bevriend! Daarbij hebben we ook een zakelijk samenwerking op het gebied van illustraties, dus daarom zet ik haar vandaag in het zonnetje. Onder andere over de kunstacademie en haar stijl.

Kunstacademie

Emmy tekent en illustreert al jaren, ook voordat ze met Zon en Maan bezig was! Ik weet niet beter. Maar hoe is ze daar nu eigenlijk mee begonnen? “Ik hield als kind en tiener ontzettend van tekenen. Als tiener tekende ik graag personages bij verhalen die ik samen met anderen op fora schreef, maar ook heel graag manga. In mijn hoofd hebben personages nooit echt een helemaal menselijk gezicht, ik zie ze altijd als een soort illustratie voor me. Toen ik op een gegeven moment merkte dat ik door mijn huiswerk geen aandacht meer kon besteden aan tekenen, vond ik dat oprecht vervelend. Toen wist ik dat ik mijn hele leven wilde blijven tekenen en ben ik gaan kijken naar een passende vervolgopleiding.”

Interview Emmy van Zon & Maan

En dat heb je inderdaad gedaan, want je bent naar de kunstacademie gegaan. Welke invloed heeft dit (gehad) op jouw werk? “Op de kunstacademie leerde ik heel anders soort werk maken. We moesten eerst alles vergeten wat we normaalgesproken zouden maken. Dat vond ik heel heftig, want ik vond het prima in mijn vertrouwde wereldje. Toch heeft me dat geleerd om op een andere manier te gaan tekenen. Realistischer, vervreemder, maar ook gedurfder. Ik leerde mijn handschrift kennen, al denk ik dat ik nog niet helemaal zeker weet wat ik allemaal kan. Tja.. je leert na je opleiding immers nog zo veel meer!” Ja, dat is wel vaker zo. Had je meer uit de opleiding kunnen halen dan je nu hebt gedaan, dan?

“Ja, ik denk dat ik meer had kunnen leren tijdens de opleiding. Meer technieken, maar over ondernemen, meer over hoe je bepaalde dingen aanpakt. Helaas zat dit niet in het curriculum. Maar he, we roeien nu met de riemen die we hebben. Wel baalde ik enorm van het feit dat ze pas aan het eind van mijn derde jaar zeiden dat ik wel meer met fantasy – mijn passie – mocht doen… En dat terwijl het nog net niet uit me geramd was! Ik was daar behoorlijk pissig over.” Ja, dat weet ik nog wel. Ik kan dit me ook heel goed voorstellen!

Illustraties

Wat vind je het leukste om te illustreren? “Ik vind websites en boeken illustreren fantastisch. Ik denk dat voor alle tastbare items in het algemeen geldt dat het fantastisch is om je eigen werk vast te kunnen houden. Eigenlijk is er maar weinig wat ik niet leuk vind om te illustreren. Het is vaker een feit dat ik het nog niet mee heb mogen maken.” Je krijgt vast nog vele kansen met je bedrijf Zon & Maan! Waar haal jij je inspiratie eigenlijk vandaan? “Ik word erg geïnspireerd door de natuur en geschiedenis. Mythologie, verhalen en het paganisme zijn voor mij inspiratiebronnen voor persoonlijk werk. Als ik in opdracht werk, dan probeer ik me te laten inspireren door mijn opdrachtgever. Als ik bijvoorbeeld een header of logo ontwerp voor een klant, dan probeer ik diens persoonlijkheid terug te laten keren. Dat kan op verschillende wijzen: kleur, vorm, materiaal, techniek. Heerlijk vind ik het om daar mee te kunnen spelen.” Dat klinkt goed!

Interview Emmy van Zon & Maan

Stijl en materiaal

Wat vind je zelf kenmerken aan jouw stijl? “Mijn eigen werk nijgt naar het ‘feeërieke’, alsof het een groot sprookje is. Dat vind ik heel leuk om te doen, al moet ik bekennen dat het best lang geleden is dat ik echt gewoon ben gaan zitten om wat moois te maken. Ik zou mezelf daar eigenlijk meer tijd voor moeten kunnen. Verder denk ik dat mijn stijl kleurrijk is, en een beetje speels. Het hoeft niet helemaal perfect te kloppen in mijn werk. Ik denk dat mijn werk wel erg herkenbaar is. Bij Lobsters (het boek wat ik van een omslag voorzag), wisten velen al dat ik hem had gemaakt omdat ze mijn handschrift er in herkende.” Dat kan ik me voorstellen, het is ook helemaal jou!

Met welk materiaal werk je eigenlijk het liefst? “Ik heb een grote zwak voor linodruk en voor waterverf. Ook met inkt werk ik graag. Schilderen doe ik het liefst met olieverf. Ik vind het heerlijk om ambachtelijk te werken, maar voor opdrachten ben ik vaak digitaal bezig met illustraties.” Leuk dat je beiden kunt combineren, voor jezelf en voor Zon & Maan! Bedankt voor het interview, Emmy!

1 gedachte over “Interview: Emmy van Zon en Maan”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven