Interview: Karin van Paperfuel

Het is alweer tijd voor het tweede interview met een illustrator. Dit keer met Karin van Paperfuel! Ik volg dit merk al vanaf het begin en ik word blij van de illustraties, zonder dat er kleur in zit. Hoe bereikt Karin dit? Lees het interview!

Paperfuel

Paperfuel is best een bijzondere naam, vind ik. Ik vroeg hoe ze op deze naam is gekomen: “Dat was nog even een zoektocht! ;-) Ik heb heel veel namen op papier gezet. Uiteraard was het ook belangrijk dat de naam niet al was geclaimd. Uiteindelijk kwam daar Paperfuel uit. Kort, stoer en krachtig. Paperfuel is vrij vertaald papier brandstof. Ik zie mezelf als de brandstof voor het papier waarmee voor mij alles begint. Met potlood of pen en papier. Meer niet! Ik ben met deze naam echt super blij!” Dat vind ik best logisch klinken.

In het dagelijks leven is Karin ontwerper en brengt ze veel tijd door achter haar computer. Ze hield altijd al van tekenen, maar dit raakte hierdoor op de achtergrond. Handlettering maakte hier een einde aan: “Zo’n 1,5 jaar geleden werd ik geïnspireerd door alle mooie handlettering die ik zag en ben ik daar eens voorzichtig mee aan de slag gegaan. Ik merkte dat ik er zoveel plezier in had dat ik niet meer ben gestopt. Ik zie het ook als een extra dimensie voor mijn ontwerpwerk omdat je op papier veel vrijer bent om mooie composities te maken dan achter de computer. Ik krijg nu ook mooie opdrachten voor Paperfuel zoals het ontwerpen van logo’s, teksten voor mailings en ontwerp voor menukaarten.”

Interview Karin van Paperfuel 2

Illustratie

Handlettering komt inderdaad veel voor in de ontwerpen van Paperfuel. Ik vind dit nog best een kunst, want ik zou het niet zomaar na doen. Hoe heb je dit geleerd, Karin? “Eigenlijk door het gewoon te doen. Het scheelt wel dat ik in mijn werk als grafisch ontwerpster elke dag met typografie bezig ben. Maar je leert het het beste door elke dag wat te tekenen. Dit kunnen ook gewoon snelle schetsjes zijn waar bij je een aantal verschillende composities maakt om te kijken welk letters mooi in elkaar passen.”

Ook zie ik dat je eigenlijk alle ontwerpen in zwart en wit maakt. Wat is de gedachte hier achter? “Het zwart/wit is een heel bewuste keuze. Ik vind zwart/wit echt heel krachtig en stijlvol en het past overal bij. Mijn allereerste plan was om tekeningen in zwart/wit en tekeningen met retro kleuren te maken maar daar is het eigenlijk nooit van gekomen. Misschien komt dat nog in de toekomst. Af en toe gebruik ik wel eens een kleurtje als het zo uitkomt.” Ik geef je groot gelijk, er is inderdaad niet altijd kleur nodig!

Interview Karin van Paperfuel 3

Producten

Je hebt al veel producten in je webwinkel. Waar haal je jouw inspiratie vandaan? “Mijn inspiratie komt veel uit mijn dagelijkse leven, de mooie en minder mooie dingen, het alledaagse. Verder vind ik dat je super mooie zinnen uit songteksten en films kunt halen. Zo’n zin kan je meteen raken. Als ik zo’n zin hoor moet ik deze ook meteen opschrijven anders ben ik het later weer kwijt! ;-)” Aha, dus vandaar al die quotes op papier! Er staan veel mooie producten in de webwinkel van Paperfuel. Welke twee producten zijn jouw favoriet, Karin? “De nieuwe a,b,c poster, deze is in het echt zo gaaf! Met mijn verjaardagskalender ben ik ook heel blij. Deze heb ik zo gemaakt dat deze in het bovenste vak van een kaartenrek past.” Leuk! Ik vind de ABC poster ook echt super mooi, dit zal wel voor mijn liefde voor school- en schrijfdingen komen. Ik heb er alleen geen plekje voor in huis momenteel…

Als laatste vroeg ik nog aan Karin wat zij met de producten en illustraties aan mensen wil (door)geven: “Ik wil graag het plezier doorgeven wat ik eraan beleef om mijn tekeningen te maken. Ik ben erachter gekomen dat het erg belangrijk is om te doen waar je blij van wordt! Kies waar je hart naar uitgaat en ik hoop dat jij hetzelfde doet!” Dat is een mooie boodschap. Bedankt voor het interview, Karin!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven