Interview: Ihlja van Illeke illustraties

dec 17, 2015

Eens in de zoveel tijd zet ik een illustrator in het zonnetje! Vanaf nu met meer interactie door middel van een interview. Degene die het spits af mag bijten is Ihlja van Illeke Illustraties. Ik volg haar al een tijdje op Instagram en ik raakte geïnspireerd door haar dierentekeningen!

Dierenkabinet

Dieren zijn het onderwerp van de tekeningen van Ihlja. Door de stijl en kleuren die zij hanteer, haal je haar illustraties er meteen uit! Ze heeft deze stijl echter niet altijd gehad. “Voor de grappige en schattige dieren heb ik een tijdje portretten getekend. Portretten van dames, met grijs potlood, een beetje in de jaren 30. Ik miste de vrolijkheid en ben toen gaan experimenteren met kleurpotloden. Omdat mijn passie al lang bij dieren ligt (ik ben er dol op) en ik de fantasie van een kind heb, werd al snel Het Dierenkabinet geboren…” De beslissing van welk dier ze zou gaan maken, besloot ze soms aan haar Facebook volgers over te laten: “Zo stelde ik via Facebook de vraag, welk dier de mensen graag getekend zouden zien. Het dier met de meeste stemmen ging ik tekenen. Zo schrok ik ooit van de uitkomst maar uiteindelijk werden dat de mooiste illustraties. Dit ben ik gaan doen om mezelf uit te dagen, iedere keer een ander dier (bewoner).”

Stijl van Illeke illustraties

Het herkenbare aan Illeke Illustraties is dat alle dieren met pen en potlood is gemaakt. Ik vroeg aan Ihlja waarom deze keuze van materiaal. “Omdat het altijd makkelijk mee te nemen is en het geeft weinig rotzooi zoals bij verf. ;) Ook ben ik dol op de geur van potloden en op het slijpsel dat ik bewaar in een mega grote glazen pot.” Goh, dat vind ik ook nog wel een idee voor mijn werkkamer als ik gekleurd heb met potloden!

Illeke Illustraties 2

Favorieten van Ihlja

“Van dieren heb ik altijd gehouden, als kind keek ik alle natuurseries en wist er alles over. Die tik heb ik nog steeds!” En dat blijkt ook wel, zoals ik eerder al noemde. Je kunt het zo gek niet bedenken of het dier is aanwezig in het Dierenkabinet op de website: van katten tot beren, van vogels tot olifanten. Ilhja vindt het zelf moeilijk om echt een favoriet te kiezen: “Het eerste dier dat door mijn hoofd schiet is Valentijn het vosje! Ik vind hem zo schattig en sprookjesachtig door zijn speelse zwarte snorharen. Ook vind ik het grappig dat hij een pot Engelse drop onder zijn staart verstopt… ;) Voor Klaasje, het lichtgrijze poesje, heb ik ook een zwak: ze kijkt zo schattig. Net zoals Jimpy de kitten, haar vriendje! Deze kleuren spreken mij erg aan. Okergeel, mintgroen en roze (mijn favoriete kleur).”

Ik snap het wel, want ik zou zelf ook niet zomaar een favoriet kunnen kiezen, ook al heb ik altijd een zwak voor katten gehad. Maar wat ik me afvroeg, was of er niet bij ieder karakter uit het Dierenkabinet een verhaal zit? “Terwijl ik de dieren teken schieten er allerlei verhalen door mijn hoofd, dit ga ik nog ooit op papier zetten en hoop hier een mooi vrolijk boek van te maken.” Ik kijk hier al naar uit, naar de mooie illustraties en bijhorende verhalen op papier! Wil je nu alvast wat van haar illustraties in huis halen? Kijk even in de webwinkel van Illeke Illustraties. Bedankt, Ihlja, voor dit eerste en inspirerende interview!

3 Reacties

  1. Superleuk interview. Ga zo door.

    Antwoord
  2. Leuk, zo’n interview ! En prachtige illustraties inderdaad :) Hoeveel tijd gaat er wel niet in één zo’n dier zitten ?!

    Antwoord
    • Dat is inderdaad ook nog een goede vraag!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *