WordPress: standaard plugins

10 december 2011

WordPress is algemeen bekend onder bloggers. In ieder geval over het grootste deel wel. Persoonlijk werk ik er al jaren mee, ik vind het een fijne blogsoftware. Zeker vanwege de vele mogelijkheden. Niet alleen in het systeem zelf (mits je niet de gratis .wordpres.com versie hebt uiteraard), maar ook de uitbreidingen komen hierbij goed van pas. Gemakkelijk te installeren en daarbij meestal wel gemakkelijk te gebruiken. En helemaal naar eigen keuze natuurlijk. Hieronder een aantal standaard plugins die ik gebruik op de websites die ik in het verleden beheert heb of ik die ik nu nog beheer. 

AdRotate
Een handige plugin als je andere websites wilt laten adverteren op jouw website. Je kunt gemakkelijk banners plaatsen. Ze roteren en je kunt aangeven hoeveel er per keer zichtbaar moeten zijn. Bovendien is het gemakkelijk om bij te houden hoeveel keer de advertentie wordt gezien en hoe vaak er op geklikt wordt.

Akismet
Een plugin die spam tegenhoudt in je reacties. Je moet wel even een code van .wordpress.com halen (dus je moet een profiel aanmaken, geen blog). Hij staat standaard geïnstalleerd als je  WordPress op je website zet. Je hoeft hem alleen nog te activeren en hij doet zijn werk.

Contact Form 7
Een handige plugin als je wilt dat bezoekers je ook via de mail kunnen bereiken. Natuurlijk kun je ook je mailadres op je website vermelden, maar het is heel praktisch als je bezoekers een berichtje kunnen sturen via een formulier. Dit formulier kun je naar eigen wens aanpassen qua inhoud en vormgeving.

HeadSpace 2
SEO is handig voor zoekmachines om je te vinden op het grote web.  Deze plugin helpt je erbij om goed zichtbaar te zijn. Je hoeft enkel op ‘Pagina titel’ en ‘Beschrijving’ te klikken als je de titel en jouw blog of pagina hebt getypt en hij vult het voor je in.

Lightbox 2
Als je een plaatje hebt op een klein formaat ergens op een pagina of in een blog, wil je natuurlijk dat hij er uitvergroot goed uitziet. Bovendien moet hij niet in een nieuw venster of tabblad openen. Dit is een mooie oplossing. Als je de plugin installeert en goed instelt, opent er een soort pop-up waarin het plaatje met beschrift zichtbaar is.

MobilePress
Met deze plugin kun je heel gemakkelijk zorgen dat er op tablets en mobieltjes een andere layout tevoorschijn komt dan op een pc. Zo is jouw website beter te lezen als mensen op hun mobiele apparaat kijken. De lay-outs zitten hetzelfde in elkaar als je normale lay-out. Bovendien zijn er ook standaard layouts die je kunt gebruiken.

Simple Image Grabber
Ik gebruik deze plugin vooral op websites waar maar een stukje van de content of alleen gegevens zoals de auteur, de titel en de datum staan weergeven op de homepagina of in het archief zodat er een plaatje bij staat. Formaat en hoeveelste kun je zelf uitzoeken. Je moet hiervoor wel even in de codes duiken.

WordPress Theme Demo Bar
Erg handig als je een nieuwe lay-out wilt maken, maar dat deze nog niet zichtbaar moet zijn op je website. Je kunt ongestoord werken aan je nieuwe lay-out werken zonder dat iemand hem kan zien. Moet iemand hem wel zien? Dan kun je gewoon de link geven waar jij hem ook ziet.

WP-PageNavi
Erg handig als je maar een aantal posts op één pagina hebt: zo kan je bezoeker gemakkelijk navigeren door je posts heen. Handig als je even door het archief heen wilt gaan bijvoorbeeld.

WP-Polls
Leuk om de mening van je bezoekers te peilen. Je kunt hem in een widget in het menu zetten, maar ook in pagina’s en posts met een code. Ook leuk voor discussies.