Patreon: support creatievelingen online

Het is niet gemakkelijk om als creatieveling rond te komen als je een freelancer bent. Je bent immers afhankelijk van klanten die naar jou toekomen! Ik werk nu twee maanden vanuit huis en ik red het, maar het is wel passen en meten. Laatst kwam ik echter website tegen waarmee je eventueel een stabiel inkomen kunt genereren door middel van abonnees: Patreon. De hamvraag is nu: zal ik me aanmelden als creatieveling?

Wat is Patreon?

Patreon is een online platform dat een einde wil maken aan een onzeker inkomen voor creatievelingen. Fans kunnen zich abonneren op creatievelingen voor een bepaald bedrag per maand. In ruil voor deze financiële support, krijgen zij exclusieve content. In Amerika schijnt dit enorm populair te zijn onder bijvoorbeeld YouTubers, maar in Nederland moet het nog van de grond komen. Een voorbeeld van iemand die op Patreon zit, is Marloes de Vries: zij is illustrator en biedt dan ook acties rondom haar werk aan in ruil voor support.

Marloes de Vries op Patreon

Aanmelden als creatieveling

Toen ik Patreon voor het eerst tegen kwam op het web, heb ik het vrijwel meteen weer weg geklikt. Ik vond het een beetje vreemd om een maandelijks bedrag te vragen voor iets wat ik met liefde doe, namelijk creatief bezig zijn. In opdracht vind ik het anders: de klant weet wat hij krijgt. Natuurlijk is dit bij het supporten van iemand op dit platform ook het geval, maar toch blijft het wel een kleine verrassing. Toch ben ik teruggekomen op de website afgelopen week, want misschien vind ik het toch wel interessant. Ik vind het leuk om content te delen en ik zou een stabiel(er) inkomen op zich niet erg vinden. Ik zal dan alleen moeten nadenken over de exclusieve maandelijkse content die ik dan aan zou kunnen bieden…

Wat vind jij van Patreon? Zal ik me aanmelden als creatieveling en welke exclusieve maandelijkse content zou ik dan kunnen aanbieden? Let me know!

4 gedachten over “Patreon: support creatievelingen online”

  1. Kost het je als creatieveling geld om je aan te melden voor Patroon? Zo niet zie ik het als een gevalletje baat het niet dan schaad het niet!
    Ik denk dat de exclusieve content in verhouding moet zijn met het bedrag waarmee fans je kunnen steunen.
    Voor de kleine supporter kun je misschien gratis printables maken?
    En voor grotere donaties zou je als exclusieve content af en toe een liveshow DIY doen op YouTube? Dan kunnen mensen die het niet helemaal snappen in realtime vragen stellen. Je kunt ze op de hoogte brengen van de show in een nieuwsbrief (met de link naar de video) waarin je ook aangeeft welke materialen er nodig zijn zodat ze die op tijd in huis kunnen halen.
    Ik denk maar even hardop over wat ik leuk zou vinden als ik in een creatieve blogger zou steunen op patroon :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven