Mijn planorganisatie: hoe en wat?

17 november 2015

Agenda en notities

Sinds ik niet meer studeer, heb ik (veel) meer tijd om te besteden aan mijn bedrijf. Eventueel ‘maar’ totdat ik een baan in mijn vakgebied vind, maar toch. Aangezien ik een planner ben van nature, deel ik mijn dagen wel in. Hoe en wat? Lees maar mee…

Voor mijn planning gebruik ik offline twee verschillende boekjes (agenda en notitieboek) en online Evernote. Online gebruik ik voornamelijk voor algemene notities voor mijn bedrijf: in Evernote staan dingen die ik in een maand wil/moet doen, maar ook nieuwe producten die ik bijvoorbeeld wil kopen voor mijn shop of blog. Het is een beetje een langetermijnplanning, denk ik. Ik moet dingen gewoon op schrijven om rust in mijn hoofd te creeren, maar omdat er op de lange termijn dingen veranderen, doe ik dit liever in een programma waarbij bewerken altijd mogelijk is. In Evernote heb ik bijvoorbeeld ook mijn lijstje met series, boeken en films staan!

Agenda en notities 2

In mijn (Moleskine) agenda gaan alle afspraken, notities en dingen die ik moet doen voor een dag. Ik deel dit meestal een week van te voren in. Afspraken die ik voor de toekomst al heb moeten plannen, staan er natuurlijk ook in, daar is een agenda nu eenmaal voor. Ik plan dit met de bullet journal manier: een open cirkel voor afspraken waarna de tijd en soort afspraak volgt (werk valt hier overigens ook onder) in een blokschrift, een open vierkantje voor to do’s (globaal, bijvoorbeeld ‘Nouk-san’) in een gewoon handschrift en een stipje voor notities zoals huishouden en verjaardagen in een schoolschrift. Hierdoor is het overzichtelijk, maar gelukkig niet bomvol.

Agenda en notities 3

Als laatste gebruik ik nog een notitieboek, overigens ook van Moleskine, voor zakelijke notities. Hierin staat eigenlijk enorm veel: to do’s, gegevens van opdrachten, punten voor reviews, ideeen voor blogs, brainstorms voor collectie(s) en noem maar op! Alweer to do’s? Ja! Want in mijn notitieboek staat per dag weergegeven wat ik (voornamelijk zakelijk) die dag moet doen, maar dan in details. Een bepaalde blogpost bijvoorbeeld, of een specifiek onderdeel van een opdracht. Zo kan ik kleine dingen afvinken!

De brainstorms voor collectie(s) komen iets minder vaak voor, maar op het moment heb ik net twee nieuwe ideeen. Dit beschrijf ik dan helemaal voor mezelf, zodat ik het niet kan vergeten. Hoe wil ik het hebben? Welk formaat? Eventueel welk papier? Gewoon een overzichtje.

Agenda en notities 4

Voor mijn blog schrijf ik regelmatig reviews. Eigenlijk iedere week wel een, als het er niet twee zijn. Ik vind dit super leuk om te doen, of het nu een product is dat ik opgestuurd krijg of dat ik het zelf aan heb geschaft. Maar ook hierbij geldt voor mij: ik moet bepaalde dingen opschrijven, anders vergeet ik het. Dan weet ik niet meer wat ik een week van tevoren precies dacht over een product, omdat ik soms het artikel niet meteen kan schrijven. Het product moet immers eerst getest worden! Daarom schrijf ik per product kort op wat ik ervan vind. Bij het schrijven hoef ik dan alleen maar het lijstje erbij te pakken en dit om te toveren tot een goedlopend verhaal.

Naast reviews verschijnen er natuurlijk ook andere blogs op Nouk-san. Er staan pagina’s vol met blogideeen en de juiste categorie erbij in mijn notitieboek. Ik schrijf ze op zodra ik een bedenk, kleur het vierkant als ik ermee bezig ben en streep het onderwerp door wanneer het artikel ingepland is. Een fijne manier om overzicht te houden voor mezelf! Op de pagina van de foto zijn toevallig al veel afgerond, maar er zijn alweer bijna twee nieuwe volle pagina’s. Overigens schrijf ik niet in een inhoudsopgave waar wat precies staat, maar meestal zijn dit toch alleen maar de laatste paar bladzijden en mijn geheugen is wel goed genoeg om te onthouden waar iets staat.

Hoe en wat plan jij?