Kalligrafeer jij ook voor Wereld Alfabetiseringsdag?

Vandaag is Wereld Alfabetiseringsdag. Voor jou en voor mij is schrijven (en lezen) de normaalste zaak van de wereld. In groep 3 leren we het op de basisschool en daarna gaat het meestal vanzelf. Ik schrijf dit blog met gemak en jij leest het waarschijnlijk net zo gemakkelijk. Je staat er niet bij stil. Er zijn echter veel mensen die niet kunnen schrijven en lezen. Viking daagde bloggers uit om te kalligraferen voor Wereld Alfabetiseringsdag, om zo bewust stil te staan bij analfabeten en laaggeletterden.

Wereld Alfabetiseringsdag

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik me nooit echt bewust ben geweest van deze internationale dag. En dat terwijl schrijven en lezen een belangrijk onderdeel van ons bestaan is tegenwoordig. Stel je voor dat jij dit niet kon. Je had dan deze blogpost niet kunnen lezen, maar ook van de borden in het verkeer had je de helft niet begrepen. Voor degenen die kunnen schrijven en lezen is het gek om hierover na te denken, maar voor analfabeten is dit dagelijkse werkelijkheid. Op Wereld Alfabetiseringsdag sta ik hier even bewust bij stil door te kalligraferen.

Kalligrafeer voor Wereld Alfabetiseringsdag 2

Kalligrafie

Toen Viking mij uitnodigde om aandacht te besteden aan Wereld Alfabeteringsdag door middel van kalligrafie, hoefde ik hier niet over na te denken. Een paar weken later kwam de pakketbezorger mij een doos vol met kalligrafie benodigdheden brengen: een kalligrafeerset van Manuscript, drie kalligrafie pennen van Edding, een liniaal van Manuscript, een mini canvas op een kleine ezel en tien vellen perkament. Genoeg materiaal om mee te kalligraferen dus!

De reden dat Viking koos om juist aan de slag te gaan met kalligraferen, is omdat dit vaak niet alleen moeilijk is om te lezen, maar ook om te schrijven. Het is namelijk kunst. Op deze manier worden we een stukje dichter bij de belevingswereld van analfabeten gebracht, want dan gaat schrijven en lezen ineens niet meer vanzelf.

Kalligrafeer voor Wereld Alfabetiseringsdag 3

Lastige taal

Kalligrafie is voor mij niet geheel onbekend, maar ik heb nooit echt bewust iets gedaan met deze kunstvorm. Origineel heeft Viking bloggers gevraagd om een woord, een paar woorden of een gekalligrafeerde tekst te wijzen aan Wereld Alfabetiseringsdag. Dit om een boodschap mee te geven. Ik heb echter enkel geoefend met het schrijven van het alfabet zodat ik daarna mijn eigen naam kon kalligraferen. Het is niet perfect, maar alleen hiervoor heb ik al een uur geoefend. En dit is dan ook meteen mijn boodschap, net als die van Viking: stel je eens voor hoe het zou zijn als je zelf niet kan schrijven of lezen. Hoeveel anders zou de wereld er dan uit zien?

Kalligrafeer voor Wereld Alfabetiseringsdag 4

Sta jij vandaag bewust stil bij Wereld Alfabetiseringsdag?

Deze review bevat producten die ik gratis heb verkregen, lees mijn disclaimer met betrekking tot deze reviews.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven