Interview: Vivian van Vivians Vocabulaire

26 mei 2016

In de serie van interviews met bloggers kon Vivian, een goede vriendin van mij, niet ontbreken! Zij blogt sinds 2012 op Vivians Vocabulaire, haar persoonlijke blog. Vivian schrijft dus niet over DIY of styling, maar ze heeft toch een blog dat best even in de spotlight mag staan. Lees verder om haar inspiratie, haar ervaring met de blogwereld en meer te lezen!

Vivians Vocabulaire

Om te beginnen, Vief, hoe ben je op het idee gekomen om te gaan bloggen? “Grappig genoeg kwam dat door jou! Ik had het al wel eens geprobeerd op Puntblog en zo, maar ik kon nooit echt inspiratie vinden. Tot jij tegen me zei dat je een blog echt iets voor mij vond en ik me realiseerde dat ik eigenlijk gewoon overal over kon bloggen, wat me maar leuk leek en interesseerde en maar bij me paste.”

Ja, dat herinner ik me nog, maar volgens mij betekent bloggen nu veel meer voor je, toch? “Later ontdekte ik ook mijn ‘’diepere beweegredenen’’: dat ik via mijn blog contact kon maken met de buitenwereld en zo mijn eigen wereldje wat kon uitbreiden, maar ook dat ik mezelf kon laten zien met al mijn interesses, struggles en filosofieën. Ik kon mezelf een stem geven en dat vond ik ontzettend fijn: mijn blog werd daardoor een enorme uitlaatklep, een manier om van me af te schrijven en om heel veel over mezelf te leren door dat schrijven. En natuurlijk vind ik het schrijven zelf heerlijk om te doen!”

Ja, dat weet ik. Hoe ben je eigenlijk op het idee van je blognaam gekomen? “De naam Vivians Vocabulaire was een idee van mijn zus. Ik was aan het brainstormen voor een naam voor mijn nieuwe blog en ik wilde iets wat bij mij paste maar ook meteen zou aangeven waar mijn blog over ging. Zij kwam toen met ‘vocabulaire’ als sleutelwoord: denk maar aan de uitdrukking ‘dat staat niet in mijn vocabulaire’ oftewel: dat past niet bij mij. Ik heb dat eigenlijk min of meer omgedraaid: met mijn vocabulaire bedoel ik dus alles wat bij mij past en wat er bij mij leeft. Als je op mijn blog komt weet je dus meteen: het gaat over Vivian en alles wat bij haar hoort! Plus dat het iets heeft van lezen en taal, dat is natuurlijk ook leuk.” Het past inderdaad helemaal bij jou!

Interview Vivian van Vivians Vocabulaire 2

Blogwereld

Je blogt nu een flink aantal jaar op zowel Vivians Vocabulaire als andere blogs. Hoe ervaar je het blogwereldje? “Hier heb ik even over moeten nadenken. Het grappige is dat ik me steeds meer ben gaan realiseren hoe immens gróót die blogwereld eigenlijk is. Ik zit in een aantal Facebookgroepen waar mensen hun blogposts mogen spammen en daar komen elke dag zo onwijs veel updates voorbij: soms van blogs die ik al volg, maar het merendeel van bloggers die ik totaal niet ken en bij wie ik ook niet de behoefte voel om door te klikken. Er zijn gewoon zó onwijs veel mensen die een blog hebben en ik denk dat het heel lastig is om je daarin te blijven onderscheiden, zeker als je in zo’n groep zit en per dag 10 posts voorbij ziet komen over outfits, beautyreviews of persoonlijke updates.” Hmm, ja, dat is zo. Maar dat iedereen kan bloggen is toch ook een voordeel?

“Daarnaast merk ik ook steeds meer dat het bloggen voor veel mensen om regels lijkt te draaien: je moet het zus of zo doen als je een goede blogger wilt zijn en er wordt onderling zelfs geconcurreerd. En dat vind ik stom, want tja… wat mij betreft bestaan er gewoon geen regels als het op bloggen aankomt en moet iedereen het op zijn eigen manier kunnen doen, zijn eigen regels kunnen maken, want dat is juist het mooie aan het bloggen, dat er geen goed of fout is. Dus dat zijn wel de mindere kanten ervan, maar tegelijkertijd vind ik dat ook juist de mooie kanten: juist doordat je het helemaal zelf kunt bepalen, is bloggen een fantastische manier om jezelf te ontplooien en te groeien. En ook al zijn er duizenden blogs, iedereen kan op zijn eigen manier opvallen en eruit springen. Dat vind ik heel mooi.”

Dat is ook heel mooi! Wat is eigenlijk het mooiste dat je hebt meegemaakt door het bloggen? “Volgens mij geeft zo ongeveer iedereen dit antwoord, maar wat boeit dat: leuke mensen ontmoeten. Ik heb dat heel lang een soort van uitgesteld omdat ik het voral lastig en onpraktisch vond, maar toen besloot ik toch vrij spontaan met een blogger af te spreken en dat was zó ontzettend gezellig! Ik vind het super dat er echt persoonlijk contact kan ontstaan met bloggers onderling en dat daar dan de zogenaamde blogdates uit voort kunnen vloeien is fantastisch: elke keer als ik met een blogger afspreek is het gewoon ontzettend gezellig.” Misschien moet ik dat ook maar eens gaan doen dan!

“Daarnaast vind ik het ook geweldig als blijkt dat mijn blog echt gewaardeerd wordt: als andere bloggers me vermelden bijvoorbeeld, maar ook als ik door uitgevers word benaderd voor recensie-exemplaren voor mijn boekenblog of als ik, zoals laatst, zelfs op de redactie van een uitgeverij mocht komen om daar te komen praten over boeken en bloggen. Maar het is echt vooral die saamhorigheid, de gezelligheid, de relaties die je door het bloggen kunt opbouwen.”

Interview Vivian van Vivians Vocabulaire 3

Bloggen

Je blogt bijna dagelijks op Vivians Vocabulaire. Waar haal jij je inspiratie vandaan? “Overal en nergens. Ik denk dat je als blogger een soort knop moet omzetten waarmee je inspiratieloosheid voorgoed de deur wijst: je inspiratie kan namelijk óveral vandaan komen. Voor mij werkt het heel goed om gewoon uit te gaan van de dingen die me op een bepaald moment het meeste bezighouden, maar verder stel ik mezelf ook gewoon heel erg open. Ik haal heel veel inspiratie uit het bloggen zelf, en die inspiratie zet ik dan weer om in artikelen over het bloggen. Tijdens het lesgeven of studeren doe ik vaak inspiratie op voor artikelen over die onderwerpen enzovoorts. Het komt gewoon overal vandaan!”

Nu we het toch over het bloggen hebben, wat zijn jouw eigen twee favoriete blogs? “Ik vind dit altijd een hele vervelende vraag, want ik sta nooit zo stil bij mijn eigen (oudere) blogposts haha. Maar goed. Mijn artikel over life goals is me altijd bijgebleven, vooral omdat ik daardoor echt frequent bezig probeer te zijn met die doelen en ervan doordrongen raak waarom ik ze wil bereiken. Ook het stukje over open en eerlijk leven vind ik nog steeds bijzonder, omdat dat zo’n artikel is dat gewoon nog steeds heel goed bij mij past.” Haha, sorry, maar toch heb je kunnen kiezen!

En als afsluiter: heb je een tip voor jouw mede-bloggers? “Ja. Eigenlijk wat ik hierboven al ergens heb gezegd: doe je eigen ding, maak je eigen regels, doe het op je eigen manier. Je kunt je gerust laten inspireren door andere bloggers, maar ga niet imiteren: gebruik jouw eigen uniciteit en authenticiteit. Experimenteer, zoek uit wat wel en niet werkt en voel je nergens bezwaard over: bloggen moet leuk zijn en dat bereik je alleen door het te doen op zo’n manier dat het goed voelt en goed blijft voelen!” Bedankt, Vief!