Interview met Joany van Stationerdy

10 maart 2017

Interview met Joany van Stationerdy

Ik ken veel bloggers die zo nu en dan een stukje tikken over stationery. Helaas was ik nog niemand tegengekomen die er zoveel over schrijft zoals ik… totdat Joany van NerdyMommy.nl ook startte met bloggen over papierwaren op Stationerdy.nl! En daarom vroeg ik haar voor een interview. Als jij meer wilt weten of haar nieuwe blog en haar liefde voor stationery, lees dan snel verder.

NerdyMommy.nl: family & fandoms

Aangezien ik Joany toch allereerst ken van CravingPages.nl en daarna NerdyMommy.nl, vond ik het wel interessant om te weten waarom ze een tweede blog over stationery opende. “Toen ik voor het eerst begon met bloggen over boeken (Craving Pages) is mijn blog me een klein beetje boven de pet gegroeid. Ik vond het leuk om te groeien, maar het leverde ook veel stress op. Het voelde niet meer als een hobby. Tijdens mijn zwangerschap wist ik dat het anders moest, dus ik stopte tijdelijk en ik werd verliefd op snailmail en journaling,” zegt Joany. Ik kan het me best voorstellen! Maar hoezo dan Stationerdy.nl? “NerdyMommy heeft toch onbedoeld een duidelijke niche: boeken. Daarom vond ik het prettiger om mijn liefde voor stationery een eigen plekje te geven op het wereld wijde web.” Klinkt logisch!

Sinds kort maakt Joany een webcomic. Ik ben fan! Daarom wilde ik hier graag meer over weten. Hoe ben je op dit idee gekomen? “Eigenlijk ben ik op het idee gebracht door Evelyn van Westerhof Boeken. Zij volgt mij op Instagram en toen ik een tekeningetje uit mijn reading journal deelde van een doodle die ik had gemaakt reageerde zij zo leuk. En toen was het hek van de dam, want opeens kreeg ik van alle kanten complimentjes over mijn ‘Nerdy Mommy’ poppetje.” Leuk! Joany heeft wel eens sketches opgenomen voor haar kanaal, maar ze heeft hiervoor niet de juiste apparatuur. Daarom besloot ze het middels een webcomic te doen! “Ik haal inspiratie uit mijn dagelijkse leven. Ik hoef niet eens enorm te overdrijven! En aangezien het over mij gaat, zal stationery ook wel eens aan bod komen.” Ik lees iedere webcomic in ieder geval met veel plezier!

Stationerdy.nl: paradijs voor paperlovers

Goed, om nu toch over Stationerdy.nl te spreken: hoe ben jij op jouw blognaam gekomen? Ik vind hem echt super leuk! “Het heeft echt belachelijk lang geduurd voordat die naam heel plotseling in me op kwam. Ik heb een hele waslijst met echt tenenkrommende alternatieven. Ik ben zo iemand die stationery altijd met een ‘a’ schreef (dus: stationary) en meteen toen ik leerde dat je het ook met een ‘e’ kunt schrijven zag ik dat er nog maar 1 letter ontbrak om de – voor mij – perfecte blognaam te hebben. Ik ben namelijk een grote nerd.” Don’t worry, ik wist het tot een paar jaar geleden ook niet…

Waar schrijf je het liefste over op jouw nieuwe blog, Joany? “Ik vind het heel erg leuk om mensen leuke stationery te laten zien, maar nog leuker vind ik het om te laten zien wat je ermee kunt doen. Want hoewel ik ervan overtuigd ben dat je nooit te veel notitieboekjes kunt hebben… is het zonde als ze ongebruikt in de kast blijven staan. Ik wil niet alleen leuke stationery laten zien; ik wil mensen ook inspireren om het te gebruiken. Ik wil lezers inspireren over wat ze zoal in een brief kunnen schrijven, hoe je bepaalde tekeningetjes kunt maken, hoe je bekende materialen op ongebruikelijke maar toffe manieren kunt gebruiken.” En dat doe je zeker! Ik denk dat ik er nog iets van kan leren, want ik schrijf voornamelijk over producten als het gaat om stationery.

Om even bij jouw blog te blijven… je blogt nog niet heel lang op Stationerdy.nl, maar wat is jouw favoriete blogpost? “Het leukste aan bloggen vind ik de interactie met mijn lezers; daarom is mijn artikel over het bijhouden van een bullet journal in een lijntjesschrift mijn favoriet. Een van mijn bezoekers liet namelijk een reactie achter op een artikel waarin ik enkele pagina’s uit mijn bullet journal laat zien. Ze vertelde dat ze het erg leuk vond om te zien, maar dat ze zelf niet zo creatief aan de slag kan in haar bullet journal omdat die van haar gelinieerd is – de mijne heeft dotted grid. Ik heb hier vervolgens een speciaal blog over geschreven!” Ik heb hem gelezen. Erg inspirerend! Hoewel ik nu toch ook een dotted grid journal overweeg, haha (normaal ben ik enorm fan van lijntjes).

Stationery

We hebben het nu voornamelijk over jouw blog gehad, maar wat is eigenlijk jouw favoriete stationery? “Dat is gemakkelijk; mijn all-time favoriete stationery item is een schitterend notitieboekje uit een oude collectie van de HEMA. Er was niets speciaals aan het boekje voordat ik het kocht, maar sindsdien is het gebruikt als dagboek gedurende mijn zwangerschap en de eerste vier maanden na de geboorte van mijn zoontje. Dat boekje is me echt enorm dierbaar.” Dat kan ik me voorstellen!

En wat vind je het leukste aan stationery? “Wat ik zo fijn vind aan werken stationery is dat er ontzettend veel stijlen zijn; van heel stoer tot heel lief en van heel bruisend en kleurrijk tot heel rustig. Er is voor ieder wel wat wils. Stationery is – net als mode – dus ook een hele goede manier om je eigen stijl uit te drukken. Zelf doe ik dat nog eens extra door regelmatig stationery items te DIY’en.” Ik vind dat je dat enorm goed hebt verwoord. Bedankt voor het interview, Joany!