HOW TO: tekenen in Photoshop

Sinds ik een tekentablet heb, vind ik het tekenen op de laptop veel leuker geworden. De muis is daar uiteraard niet echt geschikt voor en op papier krijg ik nooit voor elkaar wat ik echt wil bereiken. Photoshop en mijn tekentablet brachten daar verandering in en sindsdien teken ik voor mezelf in Photoshop, maar ook wel eens voor anderen. In deze tutorial laat ik zien hoe ik mijn tekeningen maak. Even een simpel voorbeeld met een memo en potlood:

Stap 1.
Open een nieuw bestand in Photoshop en maak de achtergrond wit. Het aantal pixels maakt niet heel veel uit, het is maar net wat je zelf uitkomt. Op de resolutie let ik alleen als ik iets naar de drukker wil sturen, de meeste drukkers hebben 300dpi nodig.

Stap 2.
Als je dat hebt gedaan, moet je je bedenken wat je wilt tekenen. Een enkele keer haal ik wel eens een plaatje van het internet om te kijken hoe ik een tekening precies moet maken. Denk er hierbij wel om dat je het niet precies na maakt, dat is nameljik niet toegestaan. Natuurlijk kun je ook gewoon zelf iets tekenen, dat is uiteindelijk veel leuker!

Stap 3.
Ga naar de Brush Tool. Als je een grote tekening wilt maken, zou ik kiezen voor 5 pixels breed. Ik heb hem ingesteld op 4 pixels, dat vond ik wel genoeg. Op deze manier kun je straks de tekening verkleinen zonder dat de lijntjes verpest worden. Stel de kleur in op zwart.

Stap 4.
Teken daarna wat jij graag wilt maken. Dit kun je doen door middel van één lijntje, maar je kunt het ook ‘krassend’ doen. Misschien lijkt het wat ‘rommelig’, maar ook dat kan erg leuk zijn. Als je tekening toch kleiner blijkt te zijn, snijd je de randjes ervan af.

Stap 5.
Nu is het tijd om de tekening in te kleuren. Dit kun je uiteraard naar eigen invulling doen. Ik gooi er meestal wat effecten bij, zoals gradient of inner glow (je moet zelf even kijken wat mooi is, want dat is per tekening weer anders). Dit kun je vinden bij de layers: dubbel klikken of rechtermuisknop ‘blending options’. Als ik het inkleur, geef ik alle kleuren een aparte laag. Tip: maak de brush tool nu iets groter zodat het inkleuren gemakkelijker gaat. Oh ja, en inzoomen kan soms ook wel handig zijn.

Stap 6.
Als je de gehele tekening hebt ingekleurd, kun je hem opslaan. Ik sla tekening meestal op als .PNG als er een transparante achtergrond is (gewoon de witte achtergrond onzichtbaar maken of verwijderen), maar ook als .PSD zodat je hem later nog kunt bewerken.

Veel tekenplezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven