Doe-het-zelf: ‘to do – doing – done’

Doe-het-zelf: 'to do - doing - done'

Ik maak bijna dagelijks to do-lijstjes. Dat brengt namelijk wat orde in de chaos. Daarbij vind ik het heerlijk om de items af te strepen als ik ermee klaar ben. Maar er zijn bepaalde items die dagelijks terugkeren en eigenlijk nooit echt weg te strepen zijn. Zoals mail en bloggen bijvoorbeeld. Daarom bedacht ik een bord waarop ik kleine plankjes heen en weer kon schuiven van ‘to do’ naar ‘doing’ en ‘done’ en weer terug. 

Dit bord kon ik echter nergens vinden, dus zette ik hem zelf in elkaar. Eigenlijk twee keer, want mijn schoonzus bleek hem ook wel handig te vinden. De plankjes zijn geschilderd met krijtbord verf. Hierdoor kan ik met een krijtbord stift erop schrijven, maar dit er ook weer afhalen als ik dit zou willen. Overigens had het voor mij net zo goed permanent marker geweest kunnen zijn, maar ik had nog wat van het krijtbord verf en stiekem vond ik dat ook best mooi.

Doe-het-zelf: 'to do - doing - done'

Wat heb je nodig om dit bord te maken? Natuurlijk hout waaruit je een grote planken en zes kleine plankjes kunt zagen. Daarbij witte en krijtbord verf met een kwast. Schuurpapier is heel handig, net als een (ijzer)zaag. Ook heb je dubbelzijdig plakband nodig, net als krijt en een centimeter. Als laatste heb je witte profielen nodig. De afmetingen worden in de post genoemd.

Doe-het-zelf: 'to do - doing - done'

Allereerst moet je de plankjes op maat zagen. Ik heb dit bij de GAMMA laten doen waar ik het materiaal heb gehaald. De afmetingen van de grote plank zijn 24 x 36 cm en de kleine plankjes 8 x 4,4 cm. Je hebt van de laatste 6 nodig.

Doe-het-zelf: 'to do - doing - done'

Naast het zagen van de plankjes, moeten ook de profielen op maat worden gezaagd. In dit geval 24 cm, de breedte van de grote plank. Aan de slag met de ijzerzaag dus! Je hebt er 12 nodig.

Doe-het-zelf: 'to do - doing - done'

Nadat je alles hebt gezaagd, ga je aan de gang met het schuurpapier: zorg dat zowel de plankjes als profielen geschuurd worden. Dus geen plinters meer en zodat het er mooi uitziet.

Doe-het-zelf: 'to do - doing - done'

De volgende stap is om te gaan verven De grote plank kan gewoon wit met een kwast of een roller. De kleine plankjes verf je allemaal met het krijtbord verf. Het liefst twee keer zodat het goed dekt. Dit geldt zeker voor de kleine plankjes.

Doe-het-zelf: 'to do - doing - done'

Pak vervolgens het dubbelzijdige plakband erbij. Deze knip je af in drie kleine plakkers en plak je op de uitersten van de profielen en in het midden.

Doe-het-zelf: 'to do - doing - done'

Zodra de verf helemaal is gedroogd kun je de velletjes van de plakkers afhalen. Het is tijd om de profielen op de grote plank te plakken!

Doe-het-zelf: 'to do - doing - done'

Begin helemaal onderaan. Allereerst plak je het onderste profiel op de plank en schuif je hier een klein plankje in. Vervolgens pak je nog een profiel voor aan de bovenkant. Dit schuif je eerst om het plankje heen waarnaar je deze voorzichtig op de grote plank plakt. Zorg ervoor dat het plankje wel kan schuiven, maar niet te los of te vast zit.

Doe-het-zelf: 'to do - doing - done'

Zoals je zit, zit er geen sluiting op de zijkant. Dit is ook niet nodig, aangezien het bord rechtop komt te staan of te hangen. Daarbij is het handig dat de plankjes er altijd uit kunnen. Bijvoorbeeld bij het schrijven van je to do-items.

Doe-het-zelf: 'to do - doing - done'

Wanneer alle profielen erop zitten met de plankjes er tussen kun je de tekst bovenaan schrijven met een permanent marker. Je kunt zelf bepalen hoe je dit doet. Houd hierbij 8 cm aan voor ieder woord, zodat de plankjes er recht onder kunnen.

Doe-het-zelf: 'to do - doing - done'

Et voilà, het resultaat! Zoals ik al zei, ik gebruik dit bord vooral voor de dagelijks terugkerende items, maar je kunt hem natuurlijk altijd voor alles gebruiken. Succes met het maken van je eigen ‘to do – doing – done’ bord!

6 gedachten over “Doe-het-zelf: ‘to do – doing – done’”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven