DIY kussenhoes met rits en vulling

Vorig jaar in oktober liet ik al vluchtig zien hoe je een kussen(tje) kunt maken met de naaimachine. Sindsdien heb ik niet stilgezeten, ook al heb ik sinds begin dit jaar geen naailes meer. Zo maak ik nu etuis voor mijn webwinkel én maakte ik een kussen voor in mijn IKEA kast. Dit kussen bestaat uit een vulling en aparte DIY kussenhoes met rits. En in deze blogpost laat ik zie hoe je zo’n kussen kunt maken! 

Benodigdheden

Wat heb je nodig? Sowieso stof, het liefst gewoon wit katoen én een leuk patroontje. Ik heb hierbij voor wereldkaart gekozen. Ook heb je vulling en een rits nodig. Uiteraard is het ook handig om een naaimachine te hebben (hoewel het ook met de hand kan, maar dat is wel meer werk), plus benodigdheden: een schaar, garen, eventueel een tornmesje voor als het fout gaat, een naald en een potlood. Laten we maar aan de slag gaan met het DIY kussenhoes met rits en vulling!

DIY kussenhoes met rits en vulling 2

Binnenkussen

Het eerste wat je moet doen is de stof wassen en strijken. Daarna kun je de vorm kiezen die je als kussen wilt hebben (ik heb even een map genomen). Let er hierbij op dat er nog 1cm van de rand af gaat bij de uiteindelijk kussen. Ik heb dit keer voor een decoratief klein kussentje gekozen, maar je kunt hem zo groot en klein maken als je zelf wilt. Deze teken je op zowel het witte katoen als de stof met het patroon. Deze dienen allebei exact gelijk te zijn. Een tip: teken op de achterkant én vouw de stof eerst dubbel, dit scheelt je namelijk knippen. Als je de vorm hebt geknipt uit beide stoffen, kunnen we aan de slag!

DIY kussenhoes met rits en vulling 3

Pak eerst het witte katoen. Als het goed is, liggen deze al op elkaar. Je ligt dit onder de naaimachine op een punt (ik begin meestal rechtsboven). Naai vervolgens 1 cm van de rand het stof aan elkaar, op één klein deel na zodat de vulling er nog in kan (zie bovenstaande foto). Denk erom dat je goed afhecht, anders gaan de garen weer uit het stof en valt de kussen op een gegeven moment uit elkaar. Als je dit klaar hebt, knip je de hoekje van de randen af waarbij je ervoor zorgt dat je geen garen door knipt.

DIY kussenhoes met rits en vulling 4

En dan is het al tijd om te vullen! Je kunt zelf bepalen hoeveel je erin doet: een dun of dik kussentje. Verdeel de vulling gelijkwaardig, want dit wordt later iets lastiger om te doen.

DIY kussenhoes met rits en vulling 5

Het laatste wat we met de binnenkussen gaan doen, is het dicht maken ervan. Dit doen we met de slipsteek, oftewel: de onzichtbare steek. Hiervoor heb je naald en draad nodig, want het gaat met de hand. Hiervoor pak je het uiteinde waar je bent gestopt met naaien en ga je met de naald van onderen door het stof heen, zoals je op de linker foto ziet (natuurlijk maak je eerst een knoopje in de garen).

Vervolgens leg je het gevouwen stof tegen elkaar aan. Je volgt hierbij gewoon het patroon dat al in de stof zit door het naaien. De steek gaat door het bovenste gedeelte van de gevouwen stof. Eerste de ene kant en dan de andere kant, waarbij je iedere keer rechtstreeks oversteek en je kleine steekjes gebruikt. Aan het einde hecht je weer af. Het binnenkussen (aka de vulling) is nu af!

Snap je hem niet? Video: How To Hand Sew A Pillow

DIY kussenhoes met rits en vulling 6

DIY kussenhoes met rits

Vervolgens leggen we de kussen die we hebben gemaakt even aan de kant. Het is nu de bedoeling om de stof met patroon aan de rits vast te maken. Vouw hiervoor één van de randen 1 cm om. Vervolgens leg je dit op de rits zoals hier boven weergegeven. Dit zet je vast met spelden. Doe dit voor beide kanten. Ik heb de rits bovenop gedaan, maar je kunt het beter onderop doen, kwam ik achter toen hij af was: het is immers decoratief, dus hij ligt niet. Bij de kussen voor in mijn kast zit hij bovenop zodat je de rits niet ziet, maar deze ligt. Iets om over na te denken dus!

DIY kussenhoes met rits en vulling 7

Vervolgens naai je de stof op de rits. Officieel moet dit met een speciaal voetje, maar ik kon hem even nergens vinden, dus heb ik het zo gedaan. Dat lukt wel, maar het is niet het meest praktische. Ik gebruik trouwens overal gewoon een rechte steek voor. Let hierbij ook op dat je afhecht (simpelweg drie keer over elkaar heen en weer gaan met de naaimachine). Begin en stop op de punten waar de stof ophoudt. Als de rits iets langer is, is dit geen probleem: dit zie je later niet terug.

DIY kussenhoes met rits en vulling 8

DIY kussenhoes met rits en vulling 9

Wanneer de rits erop zit, gaan we verder met de kussenhoes zelf. Leg het stof binnenstebuiten op elkaar en maak dit voor de zekerheid even vast met spelden. Doe dit ook voor de rits, anders verschuift dit. Zorg er hierbij wel voor dat je de rit open hebt gedaan, anders kun je na deze stap niet verder. Vervolgens naai je drie zijden aan elkaar vast. Hecht beide kanten bij de rits af. Als je dit hebt gedaan, kun je het beste de onderste twee hoekjes weer even af knippen. Dit zodat er geen bobbels in het kussen ontstaan in de hoeken.

DIY kussenhoes met rits en vulling 10

Het resultaat

Et, voilà, eigenlijk ben je al klaar! Zowel je vulling als je DIY kussenhoes met rits zitten in elkaar. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is de binnenkussen in de hoes doen en hem dicht te ritsen. Beide delen kunnen in de was, maar vanwege de vulling is dit niet praktisch. Om deze reden dus een DIY kussenhoes met rit zodat je alleen de hoes in de was hoeft te doen als het kussen vies wordt. Veel DIY en naaiplezier!

PS. Zo’n kussen is natuurlijk ook enorm leuk om cadeau te geven!

DIY kussenhoes met rits en vulling 11

1 gedachte over “DIY kussenhoes met rits en vulling”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven