Hoe maak je jouw bestanden drukklaar?

21 april 2017

Bestanden drukklaar maken sticker

Vorige week schreef ik over welke papiersoorten het beste bij jouw drukwerk passen. In de reacties werd er gevraagd naar het digitaliseren van ontwerpen om ze daarna naar de drukker te sturen, kortom: bestanden drukklaar maken! Dit is nodig voor zowel ontwerpen op papier als als digitaal bestand. Hoe maak je jouw bestanden drukklaar? Ik leg het je graag uit.

Ontwerpen op papier of als bestand

In de afgelopen jaren heb ik zowel ontwerpen op papier als digitaal gemaakt voor papierwaren die ik wilde laten drukken. Ik heb ook schetsen van papier gedigitaliseerd. Heb je jouw ontwerp op papier? Dan is het handig om deze in te scannen. Dit doe je op minimaal 300 dpi. Je kunt het bestand opslaan als jpf of pdf. Vervolgens moet je hier nog digitaal mee aan de slag, zowel wanneer je het ontwerp op papier wilt gebruiken als wanneer je het ontwerp nog wilt aanpassen. Heb jij digitaal ontwerpen gemaakt? Dan kun dit het beste meteen opmaken in een bestand. Lees verder om bestanden drukklaar te maken!

Bestanden drukklaar maken ansichtkaart

Bestanden drukklaar maken

Bij het opmaken van bestanden voor de drukker, moet je rekening houden met verschillende dingen. De meeste drukkers hebben een PDF bestand met aanleverspecificaties voor een specifiek product voor je klaarliggen. Het belangrijkste is dat het ontwerp op een resolutie van minimaal 300 dpi wordt gemaakt. Daarom moet je illustratie op papier op die manier inscannen. Digitaal kun je het instellen in jouw programma zoals Illustrator of Photoshop. Zo’n bestand lijkt heel groot, maar uiteindelijk komt het formaat dat jij hebt gekozen eruit.

Nog een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden, is een snijrand en de marge. Ik heb dit weergegeven op bovenstaande afbeelding. Als voorbeeld geeft ik een ansichtkaart. Het middelste witte vlak met de grijze rand is 10,5 x 14,8 cm op 300 dpi. De grijze rand is de marge van 0,2 cm aan iedere zijde. De extra witte rand eromheen is de snijrand van 0,2 of 0,3 cm (verschilt per drukker). Het gedeelte van het ontwerp dat je op het eindproduct wilt hebben, moet dus in middelste witte vlak passen. De snijrand gaat er sowieso af. De marge is er voor de zekerheid bij het bestanden drukklaar maken.

Als laatste moet je ontwerpen voor de drukker altijd rekening houden met kleuren. De meeste programma’s openen bestanden digitaal in de modus RBG. Je moet deze handmatig instellen op CYMK. De meeste drukkers kunnen RBG kleuren wel drukken, maar het kan zijn dat er dan ineens andere kleuren op jouw product staan. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Heb je nog vragen over bestanden drukklaar maken? Stel ze in de reacties!