Begrip stationery: wat is jouw definitie?

30 september 2017

Begrip stationery

Met vriendin Vivian raakte ik laatst in gesprek over het begrip stationery. Want: het is eigen Amerikaans, maar wat betekent het nu eigenlijk? En wat wordt eronder verstaan? Dit vond ik wel een interessant discussiepunt voor mijn blog, aangezien ik hier veel over schrijf. Wat is jouw definitie van het woord stationery?

Mijn definitie

Laat ik van start gaan met mijn eigen definitie van stationery. In mijn ogen vallen notitieboeken, schrijfwaren en accessoires. Je kunt mijn categorie ‘stationery‘ er op na gaan. Kantoorartikelen, stickers, mappen, bureau accessoires, masking tape… zelfs kaarten vallen eronder in mijn mening. Het zijn trouwens niet alleen papierwaren, want dan zouden enkele van bovenstaande categorie├źn niet van toepassing zijn. Maar stationery vind ik wel items die net wat een leukere en luxere uitstraling hebben dan standaard items zoals bij een kantoorboekhandel.

Begrip stationery

Volgens het woordenboek Van Dale gaat het bij het begrip stationery om kantoorbenodigdheden. Dit is slechts een onderdeel van mijn definitie, maar het komt wel overeen. In Amerika denk ik echter wel dat dit een correcte definitie is. In een kantoorboekhandel zouden ze ook de standaard items hierbij aanwijzen. Een tweede definitie is briefpapier en enveloppen om per post te sturen. Ik vind dit typisch Amerikaans iets, want dit staat vaak ook op buitenlandse pakketjes met postpapier erin. Dan vind ik de eerste uitleg van stationery beter.

Een laatste definitie van het begrip is schrijfbenodigheden. Dit is degene waar Vivian overigens ook mee kwam. Ik denk hierbij aan pennen en potloden, maar ook andere papierwaren die je hierbij kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan notitieboeken. Het is dus maar net wat je er zelf van maakt. Maar: als je het over stationery hebt, is het wel handig om voor beiden duidelijk te hebben wat het inhoudt.

Wat valt er volgens jou onder het begrip stationery?

  • Superleuk dat je dit hebt geschreven naar aanleiding van ons gesprek! Ik vind inderdaad dat ”schrijfbenodigdheden” de lading het beste dekt, maar het gaat denk ik misschien nog wel iets verder. Ik vind bijvoorbeeld stickers, washitape etc er ook wel bij horen. Het heeft dus eigenlijk meer weg van ”alles wat te maken heeft met schrijven en plannen.”

  • Oh ja, en ik denk dat iedereen er zo wel zijn eigen definitie aan kan geven, ligt er maar net aan wat je ermee doet natuurlijk!

Reageren

Wil jij meedoen met praten over de video of blogpost? Gezellig! Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*