Aan de slag met lino gutsen!

Op de middelbare school heb ik meerdere lessen handvaardigheid gehad waarbij we met het materiaal lino werkten. Ik wilde thuis ook wel eens aan de slag met lino gutsen! Bij een DIY stempelpakket heb ik al een keer een guts setje gekregen en het lino heb ik bij Made by Me gehaald. Ready, set… GO!

Lino gutsen (ontwerp)

Lino ontwerp

Voordat je aan de slag kunt gaan met snijden (of eigenlijk meer gutsen), heb je een ontwerp nodig. Je kunt deze natuurlijk opzoeken, maar ik vond het wel leuk om zelf iets te verzinnen. Dit was gemakkelijker gezegd dan gedaan, vond ik. Na vijf keer tekenen en gummen kwam ik dan eindelijk tot een idee: een lijst met daarin de Friese vlag!

De volgende stap is om te bedenken wat je graag wilt zien als de lino wordt gedrukt. Hetgeen dat je wilt zien, moet je niet gutsen. Alles wat blanco mag blijven, haal je dus weg. En alsof dat niet het enige is: je moet ook rekening houden met spiegelbeeld. Dit moet eigenlijk al bij het tekenen, want anders snij je ook fout. Voor deze vlag maakte dit niet zoveel uit, maar het kan best ingewikkeld zijn om ‘even’ met lino bezig te gaan als je er over nadenkt!

Lino gutsen

Lino gutsen

Als je denkt dat het bedenken van een ontwerp wat tijd in beslag neemt, dan kun je het dubbele rekenen voor het gutsen. Omdat het wel wat precisie werk is door het ontwerp. Bij mij viel dit op zich nog mee, maar ik denk dat sommige hartjes hierdoor niet heel goed zijn gelukt. Daarbij moet je ook diep genoeg gaan, zodat hetgeen wat je weg haalt ook echt niet op de druk zal komen te staan. Lino is gelukkig prettig materiaal om mee te gutsen, waardoor het werk op zich gemakkelijk gaat (beter dan met gum bijvoorbeeld).

Lino gutsen (resultaat)

Het echte resultaat van de druk moet nog even op zich wachten (helaas), want ik heb nog geen lino verf in huis… acryl wordt namelijk afgeraden. En aangezien het uiteindelijk wel om het resultaat gaat, zal ik zorgen voor een vervolg waarin ik aan de slag ga met lino drukken! Want ja, geef het toe: zo elegant ziet lino waarin gegutst is er ook niet echt uit, toch?

Heb jij al eens met lino gewerkt? Zo ja, wat heb je gemaakt en wat is jouw ervaring?

3 gedachten over “Aan de slag met lino gutsen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven